28/2/17

28/2/17 - Συνέντευξη στην Ημερησία Κορίνθου

28/2/2017 - Συνέντευξη στην εφημερίδα "Ημερησία Κορίνθου" για βασικά θέματα του Δήμου Κορινθίων. Ευχαριστώ τον Τρύφωνα Καραβούλια για την κουβέντα που είχαμε και την απόδοσή της στο κείμενο.

Προσπάθησα να αναφερθώ σε 5-6 βασικά ζητήματα για το Δήμο μας, εκ των οποίων οι χώροι άθλησης (και κυρίως το κολυμβητήριο), το Πανεπιστήμιο, η εμπορική δραστηριότητα, τα απορρίμματα, η αναρχία με τα τραπεζοκαθίσματα, οι παιδικές χαρές, το επιχειρησιακό πλάνο του Δήμου.

Σημειώσεις : Το θέμα με τη δικαστική απόφαση για τη χωματερή του Χιλιομοδίου ίσως και να βλέπει για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας, όπως και το ζήτημα με τον απολογισμό του επιχειρησιακού πλάνου της προηγούμενης θητείας του κ. Πνευματικού. Για το ταμείο, επειδή δεν έχει αποδοθεί ορθά στο κείμενο, αναφέρομαι στο γνωστό ζήτημα με τα ρευστά διαθέσιμα.

Ολόκληρη η συνέντευξη :

ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΠΑΛΑΦΑΣ: «ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΑΝΑΣΤΑΤΩΝΕΙΣ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΜΕ ΕΡΓΑ ΒΙΤΡΙΝΑΣ»

«Η Δημοτική Αρχή, έπρεπε να έχει κάνει απολογισμό επιχειρησιακού πλάνου από το 2014. Δεν το έκανε»

O κ. Βασίλης Μπαλάφας έχει ασχοληθεί και ασχολείται με σοβαρά ζητήματα που απασχολούν τον Δήμο Κορινθίων και κάθε φορά που αυτός κρίνει, καταθέτει την άποψή του με επιχειρήματα και στοιχεία. Πρόσφατα έκανε μια μακροσκελή τοποθέτηση για την Δημοτική αγορά μετά τις τελευταίες εξελίξεις και τον διαγωνισμό που είναι «στα σκαριά».

Ο κ. Μπαλάφας, μέλος της δημοτικής παράταξης «Συμμαχία Πολιτών», με επικεφαλής τον κ. Βασίλη Νανόπουλο, γνωρίζει καλά τα πράγματα. Σε συνέντευξη που μας παραχώρησε, μεταξύ άλλων είπε ότι επί 11 χρόνια η δημοτική Αρχή δεν έχει προχωρήσει παραπέρα τον Δήμο ούτε στα σημαντικά θέματα όπως είναι τα απορρίμματα αλλά ούτε και στα πιο απλά όπως είναι η καθημερινότητα των πολιτών. Έκανε λόγο για έργα βιτρίνας που δεν τα χρειάζεται ο κόσμος.

Δημοσιογράφος: Ο Εμπορικός σύλλογος Ξυλοκάστρου είναι ενάντιος στις πεζοδρομήσεις. Κάντε μας ένα σχόλιο για την πεζοδρόμηση στην πόλη της Κορίνθου

Μπαλάφας: Σε πολλούς δήμους έγιναν υπερβολές. Και πολλές φορές γίνονται πεζόδρομοι χωρίς τις άλλες υποδομές υποστήριξης που χρειάζονται όπως πάρκινγκ και συγκοινωνίες. Εξάλλου μην ξεχνάμε ότι η Κόρινθος δεν είναι τουριστικός δήμος. Και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κορίνθου , ο κ. Γεώργαρης στο Ξυλόκαστρο είπε πως οι πεζόδρομοι πρέπει να γίνουν αφού υποστηριχτούν με υποδομές.

Δημοσιογράφος: Τι γίνεται με τη δημοτική αγορά;

Μπαλάφας: Δεν μπορείς να αναστατώνεις την αγορά με έργα βιτρίνας. Ο κόσμος έχει αρχίσει και ανησυχεί με τα έργα βιτρίνας. Χρειαζόμαστε έργα με κατεύθυνση την ανάπτυξη που θα ανοίξουν θέσεις εργασίας και όχι άλλα έργα βιτρίνας. Πέρασαν οι εποχές που ρίχναμε τσιμέντα και ήμασταν εντάξει. Έχουμε άλλα δομικά προβλήματα που πρέπει να λύσουμε.

Δημοσιογράφος: Θα μας κάνετε ένα σχόλιο για τη λειτουργία των αθλητικών χώρων;

Μπαλάφας: Από το 2014 ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος της «Συμμαχίας Πολιτών» είχαμε μιλήσει για μερικούς πυλώνες της ζωής του πολίτη. Ανάμεσα σε αυτά ήταν η καθημερινότητα, το Πανεπιστήμιο, το λιμάνι. Πολλά χρόνια στον Δήμο
Κορινθίων και είναι αποτέλεσμα πολιτικής βούλησης αυτό, ο αθλητισμός περιστρεφόταν γύρω από ομάδες, παράγοντες και γενικά όποιος πολίτης οποιασδήποτε ηλικίας ήθελε να αθληθεί έπρεπε να πάει σε κάποια ομάδα και να βγάλει δελτίο διότι οι ώρες για το κοινό ήταν πάντα ελάχιστες ή ανύπαρκτες. Τα τελευταία χρόνια ο Δήμος επιδότησε μία άκρατη διασπορά γηπέδων με πλαστικό χλοοτάπητα σε όλο το Δήμο τα οποία έκαστο κοστίζει €400.000. Τα τελευταία 11 χρόνια η μοναδική δημοτική Αρχή είχε το λάφυρο της τοποθέτησης των ημετέρων να το παίζουν πρόεδροι. Η Κόρινθος έχει βγάλει πρωταθλητές στην κολύμβηση και αντί να έχουμε ένα κλειστό κολυμβητήριο υψηλής ποιότητας, όπως έκανε η Γλυφάδα μέσα σε 1,5 χρόνο, εμείς έχουμε αυτό που έχουμε. Υποδομές δεν είναι μόνο να κάνουμε πρωταθλητισμό και να παίρνουμε μετάλλια για να φτιάξουμε στάδιο. Τα στάδια πρέπει να υπάρχουν γιατί αποτελούν έναν από τους πυλώνες της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Δημοσιογράφος: Μπορείτε να μας κάνετε ένα σχόλιο για τα απορρίμματα;

Μπαλάφας: Ο κ. Πνευματικός έλεγε το 2006 ότι έχει τα απορρίμματα «στο τσεπάκι». Σήμερα έχουμε 2017, ακόμη ο κ. Πνευματικός είναι δήμαρχος αλλά δεν έχει γίνει κάτι για τα σκουπίδια. Υπάρχει ένα θέμα που δεν είναι ευρέως γνωστό. Η χωματερή του Χιλιομοδίου η οποία εξυπηρετεί τον δήμο εδώ και χρόνια θα έπρεπε να είναι κλειστή, υπάρχει δικαστική απόφαση και αυτό δεν το λέει κανείς. Η απόφαση αυτή εδώ και δέκα χρόνια διέταξε να κλείσει η χωματερή και παίρνει συνέχεια παρατάσεις. Ακούστηκε από επίσημους ότι η χωματερή του Χιλιομοδίου δεν ενοχλεί κανέναν. Τα σκουπίδια έχουν ξεπεράσει την κορυφογραμμή. Η δημοτική αρχή εκμεταλλεύεται παρανόμως τη χωματερή. Υπάρχουν κι άλλες διάσπαρτες παράνομες χωματερές. Εμείς έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις από το 2014. Ο κ. Κωστάρας είχε καταθέσει μελέτη, είχε κάνει συνέντευξη Τύπου μαζί με τον κ. Νανόπουλο, αλλά η δημοτική αρχή αρνήθηκε κάθε συνεργασία για την εξεύρεση μιας λύσης.

Δημοσιογράφος: Επιμένετε στην ποιότητα της ζωής του πολίτη. Πως κρίνετε την καθημερινότητα των πολιτών μέσα στην πόλη.

Μπαλάφας: Εκτός του ότι τα έργα που γίνονται δεν είναι ποιότητας και μετά από λίγο αρχίζουν να καταστρέφονται, η Κόρινθος δεν είναι μία φιλική προς τον πολίτη πόλη. Το κέντρο έχει καταληφθεί από τραπεζοκαθίσματα παντού και ο κόσμος δεν μπορεί να κινηθεί ελεύθερα. Μία βόλτα με καροτσάκι μωρού θα σας πείσει. Δεν έχουμε τόσα χρόνια μία παιδική χαρά της προκοπής. Και επειδή δεν μπορούν να την επισκευάσουν, την ξηλώνουν. Έκαναν αυτό το τραγελαφικό με τα ποδήλατα τα οποία τους τα πήραν όλα. Γιατί το έστησαν με προχειρότητα. Ήταν ένα φιάσκο. Όπως και το θέμα του Πανεπιστημίου. Στο τέλος θα μας το πάρουν. Έχουν εμφανιστεί μακέτες, έχουν ακουστεί μεγάλες κουβέντες, αλλά δεν έχει γίνει κίνηση για ένα σωστό Campus. Φοβάμαι ότι σε περίπτωση αναδιάρθρωσης θα κινδυνέψουμε να μας το πάρουν αφού δεν έχουμε υποδομές. Και βέβαια μην ξεχνάμε ότι δεν τηρείται κανένας κανόνας από τη δημοτική αρχή, έπρεπε να έχει κάνει απολογισμό επιχειρησιακού πλάνου από το 2014. Δεν το έκανε. Και αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να πάρει χρήματα από το νέο ΕΣΠΑ. Και το έχουμε πει χίλιες φορές. Το ΕΣΠΑ χρειάζεται σχεδιασμό αλλιώς δεν παίρνεις χρηματοδότηση.

Δημοσιογράφος: Ναι, αλλά ταμείο έχει ο Δήμος.

Μπαλάφας: Ο Δήμος λέει ότι έχει 17 εκατομμύρια ταμείο, αλλά αυτό επίσημα αν και το έχουμε ζητήσει δεν έχει παρουσιαστεί ποτέ.

Δημοσιογράφος: Γνωρίζουμε τι έγινε με εκείνη τη μελέτη του Πανεπιστημίου της Πεσκάρα;

Μπαλάφας: Εγώ από όσο γνωρίζω δεν έχει γίνει τίποτα. Ξέρετε εσείς κάτι;

Τ. Καραβούλιας